Τι είναι η Παιδοδοντιατρική;

Παιδοδοντιατρική είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και τη θεραπεία των νόσων του στόματος σε παιδιά και εφήβους, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο στόχος της Παιδοδοντιατρικής είναι διπλός:

Αποκατάσταση και διατήρηση της στοματικής υγείας του παιδιού, με την εφαρμογή συγκεκριμένου θεραπευτικού και προληπτικού προγράμματος.
Εξοικείωση του μικρού ασθενή με το περιβάλλον του οδοντιατρείου. Ο Παιδοδοντίατρος καλείται να δώσει ένα θερμό καλωσόρισμα στο παιδί και να μετατρέψει το φόβο και την αμφιβολία του σε ευχάριστη εμπειρία, που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Γιατί να πάω το παιδί μου στον παιδοδοντίατρο;

Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα ασθενών . . .

  1. Έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και έκφρασης από τους ενήλικες, που εξαρτάται από τη νοητική και συναισθηματική τους ωρίμανση.
  2. Το παιδικό στόμα υφίσταται συνεχώς αλλαγές – ανάπτυξη των γνάθων, ανάπτυξη της νεογιλής οδοντοφυΐας, σταδιακή μετάβαση στη μόνιμη οδοντοφυΐα.

. . . γι’ αυτό και χρειάζονται έναν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης. Ο παιδοδοντίατρος έχει τα  απαραίτητα εφόδια για να:

  1. διαχειρίζεται κατάλληλα τη συμπεριφορά του μικρού ασθενή,
  2. αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα των νεογιλών και νεαρών μόνιμων δοντιών, ώστε να τα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι κάνει ο παιδοδοντίατρος;

Μετά από πλήρη εξέταση του μικρού ασθενή, ο οδοντίατρος αναλαμβάνει να:

προστατεύσει τα υγιή δόντια του παιδιού, με τη φθορίωση και τις καλύψεις οπών και σχισμών,
θεραπεύσει τα χαλασμένα δοντάκια του παιδιού (σφραγίσματα – απονευρώσεις – εξαγωγές),
ενημερώσει έγκαιρα τους γονείς για τυχόν ορθοδοντικά προβλήματα – invisalignteen,
συμβουλεύσει σχετικά με την αντιμετώπιση συνηθειών (πχ. παρατεταμένη χρήση πιπίλας) που μπορούν να οδηγήσουν σε ορθοδοντικά προβλήματα.
Διαγνώσει νοσήματα που έχουν εκδηλώσεις στη στοματική κοιλότητα (πχ ιώσεις),
αντιμετωπίσει οδοντικούς τραυματισμούς,
εκπαιδεύσει το παιδί και τους γονείς στη σωστή στοματική υγιεινή και σωστή διατροφή.

Πρέπει να φτιάχνονται τα χαλασμένα παιδικά δόντια;

Η νεογιλή οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια, που ανατέλλουν σταδιακά από την ηλικία των έξι μηνών μέχρι την ηλικία των δύο – δυόμισι ετών. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για το παιδί:

1. Εξυπηρετούν τη μάσηση και τη φώνηση για περίπου μια δεκαετία, έως ότου να ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών.

2. Αποτελούν οδηγό για την ομαλή ανατολή των διάδοχων μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση.

Ένα χαλασμένο παιδικό δοντάκι προκαλεί πόνο και δυσφορία στο παιδί, και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σε περίπτωση που το χαλασμένο παιδικό δόντι μένει αθεράπευτο, δημιουργείται απόστημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη διάπλαση και ανατολή του αντίστοιχου μόνιμου δοντιού.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, το χαλασμένο παιδικό δόντι επιβάλλεται να εξαχθεί πρόωρα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χώρος που προορίζεται για το αντίστοιχο μόνιμο δόντι, καταλαμβάνεται από τα γειτονικά δόντια, προκαλώντας ορθοδοντικό πρόβλημα, το οποίο αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τι να κάνουμε – Τι να αποφεύγουμε

Δεν παίζει ρόλο η συνολική ποσότητα των γλυκών που τρώει κάποιος αλλά κυρίως το πόσο συχνά γίνεται αυτό. Έτσι, είναι καλύτερα να καταναλώνουμε όσα γλυκά θέλουμε όλα μαζί και όχι να τσιμπολογάμε κάθε τόσο!
Πολλά τυποποιημένα τρόφιμα (όχι γλυκά) περιέχουν ζάχαρη. Καλό είναι να διαβάζουμε τη σύνθεση των τροφίμων και να αποφεύγουμε αυτά που έχουν ζάχαρη (σε μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης, σουκρόζης κ.λπ. ). Γλυκά που μένουν πολλή ώρα μέσα στο στόμα , π.χ. καραμέλες & τσίχλες, καθώς και αυτά που κολλάνε στα δόντια (λουκούμια, παστέλια κ.λ.π.) προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά καθώς παρατείνεται ο χρόνος έκθεσης των δοντιών στη ζάχαρη.
Τα υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχουν κάποια αναψυκτικά, καραμέλες κ.λ.π. δεν προκαλούν τερηδόνα

Τραυματισμοί

Το παιδί έχει πέσει κάτω και χτυπήσει. Τι κάνω;
Αρχικά ηρεμούμε το παιδί (αλλά και τον εαυτό μας!). Στη συνέχεια ελέγχουμε πόσο άσχημα έχει χτυπήσει.

Το δόντι είναι στο πάτωμα. Τι κάνω;
Προσέχουμε να μην πιάσουμε το δόντι από τη ρίζα, αλλά από την κορυφή του. Δεν το καθαρίζουμε με τα χέρια μας ή με γάζες. Βάζουμε το δόντι στο κατάλληλο μέσο μεταφοράς και πηγαίνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στον οδοντίατρο.

Ποιο είναι το καταλληλότερο μέσο μεταφοράς;
Τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς κατά σειρά προτεραιότητας είναι:

Κρύο γάλα πλήρες
Φυσιολογικός ορός
Σάλιο (στο στόμα του παιδιού)
Νερό (αν δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω)