Τι είναι η λεύκανση των δοντιών;

Είναι στην πραγματικότητα μια λευκαντική διαδικασία, που αποχρωματίζει τις δυσχρωμίες της αδαμαντίνης και της οδοντίνης. Χρησιμοποιείται ένα ήπιο διάλυμα, που τοποθετείται σ’ ένα λεπτό, μαλακό, εφαρμοστό νάρθηκα, που ‘φοριέται” στα δόντια.

Τί προκαλεί τις οδοντικές δυσχρωμίες;

Οι αιτίες είναι πολλές. Δυσχρωμίες δοντιών προκαλούνται από κατανάλωση ουσιών, πλούσιων σε χρωστικές (καφές, τσάι, καπνός, αναψυκτικά τύπου colas), από τραυματισμό, από χρήση τετρακυκλίνης (αντιβιοτικό), από υπερβολική χρήση φθορίου, από προοδευτική νέκρωση του οδοντικού πολφού ή από παλιές εμφράξεις.

Ποιους αφορά η λεύκανση των δοντιών;

Σχεδόν όλους. Όμως, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, που η μέθοδος μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Ο οδοντίατρος αποφασίζει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος, αφού γίνει ένας πλήρης στοματικός έλεγχος και διάγνωση.

Γιατί η μέθοδος είναι εύκολη;

Γιατί μπορείτε να λευκάνετε τα δόντια σας άνετα και αποτελεσματικά μόνοι σας, ενώ κοιμάστε, ή για λίγη ώρα την ημέρα.

Πόσο καιρό χρειάζεται;

Αποτελέσματα συνήθως βλέπουμε ακόμη και μετά από την πρώτη εφαρμογή. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επέρχεται, συνήθως, μετά από 10-14 συνεχή βράδια και κυμαίνεται ανάλογα με τη δυσχρωμία από 3-10 ή 12 βαθμίδες της χρωματικής κλίμακας.

Είναι η διαδικασία ασφαλής;

Ναι! Οι έρευνες έδειξαν ότι η λεύκανση των δοντιών με καρβαμιδικό υπεροξείδιο του υδρογόνου και κάτω από την παρακολούθηση του οδοντίατρου είναι ασφαλής και για τα δόντια και για τα ούλα. Πολλοί οδοντίατροι πιστεύουν, πως αυτή η μέθοδος λεύκανσης είναι η πιο ασφαλής αισθητική οδοντιατρική διαδικασία που υπάρχει σήμερα.

Πώς δρα;

Το gel λεύκανσης τοποθετείται σ ένα λεπτό νάρθηκα, ο οποίος εφαρμόζει πάνω στα δόντια. Καθώς το δραστικό συστατικό του gel, ελευθερώνει οξυγόνο, αυτό ενεργεί πάνω στις χρωστικές της αδαμαντίνης και οδοντίνης και τις αποχρωματίζει, Η δομή του δοντιού δεν αλλάζει, μόνο το χρώμα του δοντιού γίνεται λευκότερο και πιο φωτεινό.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν κάποια ήπια οδοντική ευαισθησία στο κρύο, κατά τη διάρκεια της αγωγής. Αυτά τα συμπτώματα πάντα εξαφανίζονται μετά από 1-3 ημέρες, αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα δόντια θα είναι πάντα λευκότερα και πιο φωτεινά από ότι ήταν πριν, Όμως, μερικοί ασθενείς, (ειδικότερα αυτοί που συνεχίζουν να καταναλώνουν χρωστικές ουσίες, όπως καφεΐνη ή καπνό), μπορεί να χρειασθεί να χρησιμοποιήσουν ξανά τη μέθοδο για 1 ή 2 βράδια κάθε 1-2 Χρόνια.