Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι μικρές καρφίδες, οι οποίες είναι φτιαγμένες από κατάλληλα επεξεργασμένο καθαρό τιτάνιο, συμβατό με τον οργανισμό και τοποθετούνται στο οστό των γνάθων. Τρεις με έξι μήνες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, το οστό έχει αναπλασθεί γύρω από την επιφάνεια του εμφυτεύματος και το συγκρατεί γερά στη γνάθο. Πάνω σε αυτές τις τεχνητές στην ουσία ρίζες, ο οδοντίατρος μπορεί να εφαρμόσει μεμονωμένες στεφάνες, γέφυρες ή κινητές οδοντοστοιχίες.

Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

  • Τα παρακείμενα δόντια μένουν άθικτα και δεν χρειάζεται να τροχιστούν όπως π.χ. εάν κατασκευαστούν με γέφυρες.
  • Τα εμφυτεύματα επειδή λειτουργούν ως ρίζες, μεταφέρουν μέσω αυτών τις μασητικές δυνάμεις στο οστό των γνάθων. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην διατήρηση του οστού.
  • Βοηθούν στην αυξημένη συγκράτηση και λειτουργία κινητών οδοντοστοιχιών.
  • Δίνουν την αίσθηση στον ασθενή ότι έχει τα δικά του φυσικά δόντια.
  • Τα εμφυτεύματα μπορούν να καλύψουν την απώλεια ενός, δύο ή και όλων των δοντιών, προσφέροντας φυσικό και ωραίο χαμόγελο.

Μπορούν όλοι να βάλουν εμφυτεύματα;

Πριν λίγα χρόνια η ποσότητα του υπάρχοντος οστού ήταν το κριτήριο για την τοποθέτηση ή όχι εμφυτεύματος. Τώρα όμως υπάρχουν νέες τεχνικές με τις οποίες ο οδοντίατρος μπορεί να “ανοικοδομήσει” το οστό και να τοποθετήσει, χωρίς κανένα πρόβλημα και κίνδυνο, τα εμφυτεύματα.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι παράγοντες οι οποίοι ίσως καθιστούν δύσκολη την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Μερικοί από αυτούς είναι:

Νοσήματα της καρδιάς και του αίματος.

Μεταβολικά νοσήματα (μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης).

Διάφορα χρόνια νοσήματα τα οποία επηρεάζουν τους μαλακούς και σκληρούς ιστούς του οργανισμού.

Χρόνια χρήση φαρμάκων όπως π.χ. η κορτιζόνη.

Η ηλικία δεν παίζει σπουδαίο ρόλο.

Η πιο εξελιγμένη λύση που προσφέρει η σύγχρονη Οδοντιατρική για την απώλεια των δοντιών σε 6 βήματα

1. Αρχική εξέταση

1. Αρχική εξέταση

Κατά την αρχική εξέταση γίνεται: α) λήψη γενικού οδοντιατρικού και ιατρικού ιστορικού, β) κατασκευή εκμαγείων μελέτης, γ) λήψη ακτινογραφιών. Τα αποτελέσματα της αρχικής εξέτασης θα δείξουν εάν μπορούν να τοποθετηθούν

2. Αρχικό στάδιο θεραπείας

2. Αρχικό στάδιο θεραπείας

Διορθώνονται όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στα φυσικά δόντια, τα ούλα και το οστό των γνάθων.

3. Τοποθέτηση εμφυτευμάτων

3. Τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται πάντοτε χειρουργικά, με διάφορες τεχνικές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τροχός, ή Laser για καλύτερη οστική ανάπλαση και οστεοενσωμάτωση.

4. Στάδιο επούλωσης

4. Στάδιο επούλωσης

Tα εμφυτεύματα καλύπτονται τις πιο πολλές φορές με τα ούλα και παραμένουν έτσι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, που διαρκεί συνήθως 2-3 μήνες ή και περισσότερο.

5. Αποκάλυψη των εμφυτευμάτων

5. Αποκάλυψη των εμφυτευμάτων

Μετά την πάροδο του απαιτούμενου διαστήματος, ανοίγονται τα ούλα, αποκαλύπτονται τα εμφυτεύματα, που στη συνέχεια θα δεχθούν την προσθετική αποκατάσταση και τελικά φτιάχνεται η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση.

6. Προσθετική αποκατάσταση

6. Προσθετική αποκατάσταση

Η προσθετικη αποκατάσταση των εμφυτευμάτων παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες, καθώς χρησιμοποιώντας τεχνητά προσθετικά τμήματα μπορούμε να κατασκευάσουμε δόντια με απόλυτα φυσικό και αισθητικό τρόπο.

Οδηγίες για ασθενείς με εμφυτεύματα

Λήψη

Διατροφή πριν και μετά την επέμβαση

Λήψη